Translate

donderdag 29 augustus 2013

The Eye of the Rose

"The Eye of the Rose"
Een van de bijzondere middelen die je als fotograaf tot je beschikking hebt, is werken met een wisselende scherptediepte (Depth of Field, DoF). DoF houdt het gebied in dat scherp op een foto wordt weergegeven. Dit heeft met de diepte te maken. De camera en de lens werken wat dat betreft eigenlijk hetzelfde als het menselijk oog. Ook wij moeten opnieuw scherpstellen wanneer we iets dichterbij willen bekijken, of juist verder af. 
Maar je ziet ook vaak foto's waarop vrijwel alles scherp is. Hoe kan dat? Dat heeft te maken met het diafragma. Hoe kleiner het diafragma (hoe groter het f-getal, bij veel lenzen is dat f/22) hoe groter het scherptediepte gebied is. 

Diafragmawaarden

Daarbij komen nog twee variabelen. Het brandpuntafstand van de lens (dat wordt in mm weergegeven, bijvoorbeeld 50mm) en de afstand tot het scherpstelpunt (dichtbij t.o.v. verder weg). Hoe minder mm in de brandpuntafstand en hoe verder het scherpstelpunt, hoe groter het scherptediepte gebied. 

Brandpuntafstanden

De foto bovenaan is met een macro lens (lenzen die zeer dichtbij kunnen scherpstellen) genomen van 55mm. Omdat ik de foto van heel dichtbij heb geschoten met een groot diafragma (lensopening) van f/5.3 is er heel weinig scherpte diepte. In het Engels wordt dit 'shallow depth of field' genoemd. Enkele plaatsen op de roos in de foto zijn scherp weergegeven, maar veel is onscherp. Dit geeft de foto een bijzonder zacht effect. Voor de compositie heb ik de 'Rule of Thirds' gebruikt.

De foto is als hoge kwaliteit afdruk te bestellen via deze LINK.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hartelijk dank voor uw reactie. Wanneer uw opmerking als 'gepast' wordt erkend, zal het voor een ieder zichtbaar gemaakt worden.

Mvg,

Fotograaf Vincent van der Pas

Populaire berichten